Sådan vedligeholder du dine havemøbler af træ
Solrige dage og lune briser indbyder til at beskue verden fra et havemøbel. Revner, misfarvninger, gråt træ og fugtskader kan dog nemt slå gevaldige skår i sommerglæden, så derfor er det vigtigt, at du er på forkant med forfaldet.
Alt udendørs træ er sårbart over for påvirkninger fra vind og vejr. Men vidste du, at dine træhavemøbler faktisk er en smule mere udsat end dit øvrige træværk?
Det skyldes, at havemøbler har mange vandrette flader, som regnvand kan blive liggende på – det giver større risiko for fugtskader, skimmelsvamp, alger og råd. Hvis du ikke sørger for at pleje træet og give det regelmæssig beskyttelse, vil det hurtigt blive nedbrudt.
Regn er desuden ikke dine havemøblers eneste fjende. Tværtimod vil solens UV-stråler også påvirke træet, og gøre det tørt, mat og gråt over tid. Derfor vil dine møbler også have god gavn af en jævnlig omgang træolie, som kan bevare terrassesættes glød og gode udseende. Ingen træmøbler holder evigt, men med lidt knofedt og rettidig omhu kan du få glæde af dine træhavemøbler i meget længere tid.
Og faktisk kræver det hverken de store gør-det-selv-evner eller ret mange arbejdstimer at holde havestolen- eller bordet i topform. Vi giver dig her en hurtig guide til, hvordan du nemt og smertefrit kan vedligeholde dine træmøbler.
Start med at rengøre og slibe
Du kan ikke give dine havemøbler hverken olie eller træbeskyttelse, så længe de er dækket af skidt og snavs fra vinterhalvårets hærgen. Derfor skal du lægge ud med en grundig rengøring, hvor du kommer godt i bund.
1. Brug gerne en stiv skurebørste og godt med vand. Er dine havemøbler meget beskidte, kan du med fordel hælde lidt trærens i vandet. Sidder der løs maling på møblerne, kan du med fordel bruge en malingskraber til at fjerne det.
2. Når dine møbler er rengjorte, skal de være helt tørre, før du går videre til næste skridt. Sørg for at stille havemøblerne i læ, hvis vejrudsigten lover regn.
3. Næste skridt er at slibe træet, så det kan blive gjort helt klart til at modtage din kærlige behandling. Du skal slibe ad to omgange – først med groft sandpapir (korn 100-120) og bagefter med fint sandpapir (korn 200-300). Sørg for at slibe i træets længderetning. Overfladen skal være plan og jævn, så slutresultatet bliver optimalt.
4. Husk at tørre eller børste møblerne grundigt af efter slibningen, så det endelige resultat ikke bliver ødelagt af træstøv og andre rester.
Nu er du klar til at give olie eller træbeskyttelse
Når du er færdig med slibearbejdet, kan du finde malerspand og pensel frem. Vælg gerne en dag, hvor vejret er lunt og stabilt, men undgå direkte sol. Temperaturen skal helst være mellem 10 og 25 grader.
1. Er dine havemøbler allerede malet, skal du starte med at give dem et lag grunder, som skal tørre til næste dag. Er dine møbler ikke blevet malet tidligere, kan du springe dette trin over.
2. Påfør træbeskyttelsen eller olien med en pensel – brug f.eks. Flügger Wood Tex® træbeskyttelse eller olie. Brug lange, jævne strøg og giv et dækkende lag, mindst to, så du er sikker på, at træet er mættet.
3. Lad malingen/olien tørre i et par dage. Hvis vejrudsigten lover regn, skal møblerne tørre på et tørt og sikkert sted.
Hvor ofte skal jeg behandle mine havemøbler?
Som udgangspunkt er det en god idé, at du giver dine træhavemøbler olie et par gange om året. På den måde undgår du, at træet bliver gråt og trist at se på. Malede havemøbler af træ har desuden godt af en omgang maling en gang om året, men det kan være en vurderingssag – hold øje med, om den gamle overflade begynder at krakelere eller viser andre tegn på slitage.
Er dine havemøbler fremstillet i teak, er det ikke nødvendigt at behandle dem nær så ofte. Teaktræ har et naturligt indhold af harpiks, som gør træet mere modstandsdygtigt og holdbart end andre træsorter. Derfor skal du blot give teaktræmøbler olie, når de begynder at blive grå.
Husk, at du altid er velkommen til at kigge forbi din nærmeste Flügger Farver, hvis du er i tvivl om, hvad dine havemøbler har brug for, eller du har behov for andre gode råd.
God arbejdslyst!
Andre læste også
De bedste træsorter til facadebeklædning
Bliv klogere på de mest velegnede træsorter til beklædning af dit hus
Sådan vælger du det rigtige træ til træterrassen
Inden du kaster dig over byggeprojektet, bør du overveje, hvilken træsort der skal udgøre din nye terrasse.
Alt du skal vide om trykimprægneret træ
Vi forsøger her at komme hele vejen rundt om det omdiskuterede byggemateriale.