Spartelværktøj
Spartelværktøj rækker over mange forskellige typer spartler med hver deres formål. Der findes alt fra små spartler som en stålspartel eller en japanspartel til større spartler, som en bredspartel. Hver især kan de anvendes til forskellige spartling opgaver til pletspartling eller fuldspartling.
Det er samtidig en god idé at anvende forskellige størrelse spartler til samme opgaver, da de har hver deres fordele og sammen, kan være behjælpelig i arbejdet med at spartle. Det er derfor en fordel at have en god samling klassiske typer af spartelværktøj. Derudover kan spartelværktøj også være en stor hjælp til andre typer opgaver, end blot spartelopgaver, da de med deres skarpe klinger er et godt værktøj til afrensning af overflader, hvor der skal fjernes gammel tapet eller maling..
Spartelmasser har udviklet sig meget i de senere år. Det har resulteret i optimerede sparteltyper der enten kan rulles eller sprøjtes på væggen (kræver et sprøjteanlæg), før man udligner med en decideret Bredspartel.
Også diverse armeringstaper er nu tilgængelige, der sammen med spartelmassen, sikrer at der ikke opstår revner i de nymalede vægge, hvis bygningen/væggen bevæger sig i varme eller kulde.
Spartelværktøj til mindre opgaver
Til mindre spartelopgaver skal du også bruge spartelværktøj, der har en mindre størrelse. Det kan være spartelværktøj som en stålspartel eller en japanspartel, der begge er velegnede til spartelopgaver, hvor der er fokus på detaljerne og ikke de store overflader, som gør sig gældende for eksempelvis en bredspartel.
Spartelværktøj i denne type og størrelse bruges oftest til pletspartling, spartling af huller efter skruer og søm i karme og fodlister samt reparationer af ujævnheder, huller eller revner i vægge, lofter, træværk eller metaloverflader. En japanspartel er med sin lille og fleksible klinge, nem at anvende på områder, hvor det ellers kan være svært at komme til. Du kan få japanspartlen som et spartelsæt, hvor der er flere forskellige størrelser. På den måde kan du med sikkerhed finde en, der passer til din spartelopgave. En stålspartel har derimod en kraftig og stærk klinge, der udover at være et godt spartelværktøj også gør den særdeles god til afrensning af tapet og maling på overflader.
Det kan du bruge mindre spartler til:
- Reparationer skader på overflader som vægge, lofter, træværk og metal
- Spartling af huller efter skruer, eller søm på lister og karme
- Aftagning og fjerning af tapet og maling fra overflader
- Pletspartling
- Spartling af dybe huller og revner
- Spartling af træværk
- Afrensning af tapet og maling fra overflader
- Supplement arbejdet med en bredspartel
Spartelværktøj til fuldspartling
Skal du i gang med at fuld spartle vægge eller lofter, skal du vælge en bredspartel til denne type opgave. Det giver dig mulighed for at fordele store mængder spartelmasse i et jævnt og glat lag. Du kan finde mange forskellige typer af bredspartlen, men det kan være en fordel at vælge en med et ergonomisk håndtag. Håndtaget er nemlig vinklet, så din hånd hviler bedre under spartelarbejdet med fuldspartling, hvilket gør arbejdet en del lettere. Med et bedre greb omkring bredspartlen vil det også være lettere at spartle jævnt for en glat overflade.
Når du bruger en bredspartel, er det altid en fordel også at bruge en mindre spartel som eksempelvis en stålspartel. Denne spartel kan hjælpe med at spartle mindre steder, samt at tage spartelmasse op fra spanden og fjerne overskydende spartelmasse fra bredspartlen.
Til fuldspartling kan du også anvende en rullespartel. Denne type er ideel at anvende til eksempelvis til spartelmaling eller indfarvet spartel. Efter påføring af spartelmasse med en rullespartel, kan det være en god idé at bruge en ergo spartel, der hjælper med at udglatte overfladen for et flot finish.
Det kan du bruge store spartler til:
- Fuldspartling af store overflader som vægge og lofter
- Spartling af gipsplader eller vådrum
- Afskrabning af gammel tapet eller maling
Forskellige typer af spartelværktøj
Der findes mange forskellige typer af spartelværktøj udover de mere klassiske af slagsen. Det kan være en god idé at bruge minimum, to typer spartelværktøj til en opgave for at gøre arbejdet lettere. Hver især har de nemlig deres fordele og kan derfor med fordel bruges sammen for det bedste resultat. Ved spartelopgaver med spartelværktøj for en glat overflade gælder det, at overfladen efterfølgende skal slibes. På den måde sikrer du et flot, jævnt og ensartet overflade.
- Stålspartel
- Japanspartel
- Bredspartel
- Sandspartel
- Ergo spartel
- Tandspartel
- Gummispartel