Hvad er en grunder eller primer?
Inden du skal male, bør du altid overveje om en grunder eller grundmaling skal påføres for at lægge en god bund. Det er uanset hvor og hvad du gerne vil male. Hvis du undlader at grunde, øges risikoen markant for at slutmalingen bliver ujævn og dækker utilstrækkeligt. Derfor er det væsentligt at du vurderer om bunden har brug for en grunder, og i visse situationer er en grunder uundværlig, mens den i andre tilfælde helt kan undlades.
Er grunder og primer det samme?
Ja - primer er det engelske ord for en grunder, som på dansk er blevet adopteret og blevet en betegnelse for forskellige typer af grundere. En grunder sikrer at bunden har de bedste forhold inden du påfører slutmalingen. Det er især vigtigt at grunde på ubehandlede, rå og porøse overflader(ofte skal du dog sørge for et fast underlag, der ikke er porøstt). Så undgår du at skulle give flere ekstra lag maling end højst nødvendigt. Læs videre og bliv klogere på de forskellige typer af grundere.
Hvad gør forankringsgrunder?
Når du har et ubehandlet underlag, som en pudset eller gipsspartlet væg, er forankringsgrunder utroligt effektivt for at mætte væggen og forbedre vedhæftningen. Ikke kun en slutmaling har glæde af en forankringsgrunder, men også tapet, glasvæv og -filt. Som tidligere nævnt kan det anvendes ovenpå pudsede og gipsspartlede underlag, men også letbeton og fuldspartlede overflader. Forankringsgrunder binder støv og benyttes både på inden- og udendørs overflader(dog primært anvendt indendørs). Selve væsken er blå, men når den tørrer op bliver den transparent. Forankringsgrunder kaldes også plastgrunder og microdispers.
Hvornår bruger man forankringsgrunder?
Du bruger forankringsgrunder på ubehandlede områder, som en nyopført væg, hvor man gerne vil opsætte tapet eller filt, og hvis du blot skal male. Både tapet/filtopsætningen og påførring af malingen bliver lettere, når du har givet forankringsgrunder først, for hvis væggen ikke er mættet, vil den suge enten limen ved tapetopsætning eller slutmalingen. En tørstig væg vil ofte suge maling, så overfladen bliver ujævn/uensartet at se på. Hvis dette sker, bliver du nødt til at male igen og igen for at udligne.
Skal du male en spartlet overflade, bør du slibe underlaget inden du forankringsgrunder, for at opnå en pæn jævn overflade. Efterfølgende kan du begynde at grunde nedefra og op, så du undgår at forankringsgrunderen løber ned. Giv underlaget et jævnt lag for et ensartet udseende, men du behøver ikke være opmærksom på streger efter rullen. Du skal blot anvende en malerrulle og skaft på 25 cm. Når du har påført forankringsgrunder, er den tør efter ca. 1 time, men overmalbar med maling efter ca. 6 timer og klar til tapetsering efter ca. 18 timer.
Populær forankringsgrunder
Hvad er hæftegrunder?
En hæftegrunder er perfekt på en blank overflade, som metal og laminat, hvor du gerne vil overmale. Disse overflader er normalt ikke særlig nemme at male direkte på, hvorfor du skal grunde med hæftegrunder først. Du opnår derved et underlag hvor din maling efterfølgende hæfter og dernæst dækker bedre. Eksempelvis kunne det være behandlede træmøbler eller laminatlåger i køkkenet, som bør have en hæftegrunder for at malingen dækker og hæfter optimalt.
Fremgangsmåden er altid at man vasker overfladen med grundrens og klud, hvorefter man sliber let med korn 120-180 sandpapir for at gøre overfladen mere modtagelig for hæftegrunderen. Efterfølgende kan du begynde påføring af grunder med et tyndt og jævnt lag. Dette gøres bedst med en korthåret malerrulle på 10-15 cm og en god pensel(fx. en ovalpensel 35 mm), for at du kommer rundt over det hele. Derefter lader du grunderen tørre - som regel 1 time og overmalbar efter ca. 3 timer. Husk at se eventuelle tørretider på produktet. Processen lyder omstændig, men det går faktisk som en leg.
Hæftegrundere
Hvad er spærregrunder?
Formålet med en spærregrunder er at underlaget ikke slår igennem slutmalingen med gennemslag fra sod, nikotin, tuscher, vandskjolder eller lignende. En spærregrunder påføres ofte på træunderlag, som træmøbler eller -vægge. Det kan anvendes på tidligere behandlet træ, men bør altid anvendes på ubehandlet træ inden man maler. Fordi risikoen er høj for gennemslag fra knaster og vandopløselige farvestoffer i træ.
Faktisk anvender man sjældent spærregrunder i dag, medmindre det er på træ, som ikke behøver at blive malet. Tværtimod anvender man typisk en spærrende eller isolerende maling, fordi du både får en spærrende effekt mod fugt og lignende, men samtidig får du en grund- og slutmaling. Du kan få vores spærrende maling i glans 5 eller 10. Se også produkterne nedenfor.
Læs mere om spærregrunder og spærrende maling her.
Spærregrund dit træ
Allerførst bør du vaske træet med en fugtig klud og gerne med trærens, hvor træet efterfølgende vil rejse sig. Så kan du nemt slibe den ujævne overflade ned med korn 120-180 sandpapir. Når du fugter træet til at begynde med, undgås at træet rejser sig når du grunder og maler.
Fremgangsmåde for at grunde, er blot at du påfører på et rent og tørt træunderlag med en korthåret malerrulle på 10-15 cm. Den påføres i et jævnt og ensartet lag.
Fjern nikotinrester fra væggen efter rygning
Hvis du lige er flyttet ind i en bolig med røglugt hængende i luften, hvor væggene er misfarvede efter nikotin og røg - så er en spærrende maling perfekt til at komme generne til livs. Du kan med spærrende maling, også kaldet isolerende maling, få en nydelig hvid væg uden at nikotinrester, sod og fugt trænger gennem malingen med forfærdelige skjolder. Det nemme er, at du får en grund- og slutmaling i én med Flügger Iso 5 eller Flügger Iso 10. De kan anvendes til både væg, loft eller sågar skorstenen med løbesod. Oplever du ovenstående gener eller er der tale om en mindre fugtskade, så er spærrende maling ideelt. Du bør sørge for at væggen er vasket med grundrens, derefter ren og tør, og så kan du male væggen med en 20-25 cm bred malerrulle. Du skal helst give væggen to-tre lag for at den dækker ordentligt med den ønskede isolerende/spærrende effekt. Før du ved af det, står du med en flot og mat væg uden at du behøver svinge andet værktøj. Det er let at male, når man kender de rette produkter.
Spærregrunder og -maling
Hvad gør grundmaling?
Vigtigheden af en grundmaling varierer alt efter underlagets tilstand. Dette betyder, at hvis væggen er ubehandlet eller kun behandlet med forankringsgrunder, er grundmaling næsten altid et krav. Derimod er grundmaling ikke væsentlig, hvis væggen tidligere er malet. Et eller to lag grundmaling sikrer at slutmalingen, også kaldet topmalingen, hæfter ordentligt og bliver jævnt og ensartet. Du kan altså i mindre grad bekymre dig om slutresultatet, fordi der allerede er lagt en god bund som pejlemærke. Samtidig kan du også spare penge på slutmalingen, hvis du grundmaler inden, fordi grundmaling ofte er billigere. Den er også hvid og dermed nemmere at male over med topmalingen. Hvis du overmaler en markant farve med en anden, kan resultatet variere og dermed behøver du ikke male mere end 1-2 lag med den ønskede farve.
Find din grunder og grundmaling her. Lad din indretning inspirere af en farverig verden.
Populær grundmaling
Køb maling hos Flügger
Find din maling hos Flügger Farver. Vi elsker farver. Gør du? Forestil dig at vågne op til et mesterværk af farver i præcis den glans og farve, du ønsker. Om du har brug for hvid eller farverig maling, så har Flügger kompromisløse og kvalitetssikrede produkter til ethvert malerprojekt i boligen. Du finder maling, indfarvet spartel, tapeter og alt dét som blot skal høre med for et drømmende resultat. Læg din yndlingsfarve i kurven og få den sendt hjem til dig indenfor få dage.
Vi ønsker rigtig god arbejdslyst!