Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
  • ...

Kom godt i gang med dit første malerprojekt

Når du står over for dit første gør-det-selv malerprojekt og planlægger at male væggene i dit hjem, kan det virke en smule overvældende at finde ud af, hvad du skal bruge. Men med de rigtige materialer og det rette forberedelsesarbejde kan du opnå et flot resultat.

Her er en guide til, hvad du skal bruge for at komme godt i gang.

 

Valg af maling

Det første du skal beslutte, er, hvilken type maling du vil bruge, og hvilken finish/ glans du ønsker.

Ønsker du en mat overflade?

Så skal du vælge Dekso 1, der giver en flot dybde til farven. Den matte maling er ofte også god til at skjule eventuelle ujævnheder på væggen. Malingen er ideel til stuen, værelset, kontoret og lignende rum, hvor der kan være behov for en let rengøring af væggen. Hvis du ønsker det, kan du også male loftet med denne maling.

Ønsker du lidt glans på væggen?

Vælger du en maling med lidt mere glans, får du også en mere lukket overflade, hvilket betyder, at snavs ikke sætter sig så godt fast. Det kan være en fordel på værelset hos småbørn, i køkkenet eller i bryggerset, hvor væggene godt må være lidt mere robuste og praktiske.

Vil du male på badeværelset?

Her er der brug for en maling, der modstår fugt. Det får du med Dekso 20 H2O, som kan tåle den fugt og damp, der opstår på et badeværelse. Malingen har mere glans end de forrige, hvilket er en nødvendighed for, at fugten ikke trænger gennem malingen og ind i væggen. Den lukkede overflade gør det også supernemt at rengøre, da snavs næsten ikke kan sætte sig fast på overfladen.

Find det rette værktøj til dit malerprojekt

For at påføre malingen effektivt og med et flot resultat er det vigtig, at du bruger det rette værktøj.

Her er nogle af de ting, du kan få brug for:

 

Malerruller

Bruges til store overflader som vægge og lofter samt fx døre. Sørg for at vælge en rulle, der passer til den type maling, du bruger. For eksempel vil en rulle med kortere luv være god til glattere overflader såsom gipsplader, mens en rulle med lidt længere luv er bedre til ru overflader som en spartlet murstensvæg. Skal du male glattere overflader, anbefaler vi en Microlon rulle, og til lidt grovere overflader en Maxlon rulle.

Skal du male lofter eller høje vægge, er et forlængerskaft et must, så du kan nå uden at skulle bruge en stige.

Pensler

Vælg en god pensel til detaljer og kanter, hvor rullen ikke kan komme til. Brug en bred pensel til større overflader og en mindre pensel til finere detaljer. I vores High Finish-serie af pensler finder du helt sikkert en størrelse, der passer lige netop til dit projekt.

Rullebakke og -spand

Vi anbefaler altid, at du hælder den maling, du skal bruge, op i enten en rullebakke eller -spand. På denne måde får du ikke snavs ned i den rene spand maling, hvilket gør, at holdbarheden bevares.

Ønsker du mindst mulig rengøring efterfølgende, kan du med fordel bruge enten et indlæg eller en pose i din malerbakke eller – spand.

Afdækningsplast og malertape

For at beskytte gulv, møbler og kanter er det vigtigt at afdække ordentligt. Brug malertape til at dække paneler, dørkarme og vinduer, og afdækningsplast eller papir til gulvet. Du kan også med fordel benytte en filtmåtte på gulvet, da den kan genbruges til dit næste malerprojekt. Malertape af god kvalitet sætter sig ikke fast på overfladen, og det er også meget velegnet til at lave skarpe kanter mellem f.eks. to farver.

Forberedelse af underlaget

Forberedelsen er mindst lige så vigtig som selve malerarbejdet og er grundlaget for, at du ender med et godt resultat.

Her er, hvad du skal bruge:

 

Grundrens og klud

Vask væggen ned med grundrens for at fjerne støv, fedt og snavs. Husk at tørre efter med en klud vredet op i rent vand, så væggen bliver vasket af, mens den stadig er våd fra grundrensen. En ren overflade sikrer, at malingen hæfter ordentligt.

Filler og spartel

Brug filler til at udfylde huller og revner. Når det er tørt, kan du slibe det ned, så overfladen bliver jævn. Skal du reparere huller fra søm og skruer, kan du bruge vores Easy Filler, der er nem at arbejde med og har kort tørretid.

Sandpapir og slibeklods

Bruges til at glatte væggen og fjerne eventuelle ujævnheder, så malingen hæfter bedre. Karme, lister osv. bør også slibes let, før de males.

Praktisk tøj og handsker

Når du maler, kan det være en rodet affære. Sørg for at have gammelt tøj på, som du ikke har noget imod at få maling på, og overvej at bruge handsker for at beskytte dine hænder. Du kan selvfølgelig også vælge at tage en overtræksdragt på, som du kan kassere efterfølgende.

Rengøring af udstyr

Når du er færdig med at male, skal du rengøre dit værktøj. Da langt de fleste produkter i dag er vandbaserede, kan du rense værktøjet af under rindende vand, lade det tørre, og så er det klar til brug næste gang, du skal svinge malerpenslen. Passer du godt på dit malerværktøj, kan det bruges i mange år frem.

Trin-for-trin guide til at male en væg

  1. Forbered væggen: Sørg for at væggen er ren, glat og tør. Brug filler til at reparere eventuelle huller.
  2. Afdæk: Brug malertape og afdækningsplast til at beskytte de områder, du ikke vil have maling på.
  3. Mal kanter og hjørner først: Brug en pensel til at male langs kanter og hjørner, hvor rullen ikke kan nå.
  4. Mal store overflader: Brug malerrullen til at male de store flader. Mal i lange, jævne strøg for at undgå striber.
  5. Lad tørre og påfør det næste lag: Hvis nødvendigt, påfør et andet lag maling efter den anbefalede tørretid for at få et ensartet resultat.

Med denne guide og ovenstående materialer, kan du nemt kaste dig ud i dit første malerprojekt og forvandle væggene i din bolig – god fornøjelse!