Træmaling
Træværket i hjemmet kan af flere årsager have brug for en omgang træmaling. Det kan være, at træet med tiden har fået en del slitage og derfor trænger til at blive frisket op. Det kan også være nyt træ, der skal behandles for første gang, eller måske har du bare ønsket om en ny farve.
Uanset hvilket projekt du har for træet indendørs, giver træmaling dig et smukt og holdbart slutresultat. Læs mere om træmaling her.
Hvad er træmaling?
Træmaling kan både fås som acryl eller alkyd. Den adskiller sig derfor fra andre almindelige typer maling, der bruges til pudsede overflader, hvor bindemidlet er vand. Opløsningsmidlet i træmalingen gør det flydende, så det nemt kan påføres med pensel og rulle, men er samtidig usundt at indånde og kræver derfor en god ventilation under malerarbejder samt værnemidler som handsker og og maske.
Træmaling på malet træ
Inden du går i gang med malerarbejdet på dit træ indendørs, er det vigtigt at tage højde for, hvilken type træ du skal male. Det har nemlig betydning for hvilken behandling du skal gøre dig, inden du maler med træmaling.
Er det træmøbler eller andet træværk, der før har været malet eller lakerede, skal du først rengøre, slibe og grundmale, inden du påfører træmalingen. Det sikrer det bedste underlag, for træmalingen kan hæfte. Men det giver også et flot ensartet og jævnt resultat, efter du har færdiggjort sidste del af dit malerarbejde.
Træmaling på ubehandlet træ
Er det derimod nyt træ, du skal til at male, gælder der nogle ekstra trin i dit forarbejde. Knaster og andet, fra træet kan nemlig godt trænge gennem den malede overflade og lave pletter, eller skjolder på i det færdige resultat. Det kan undgås ved at male med en spærrende maling eller en knastlak inden dit videre malerarbejde. En spærrende maling hjælper med at gøre overfladen ensartet, og at slutmalingen dermed dækker bedre.
Inden du begynder at male med træmaling
Om det er møbler, paneler, lister, store overflader, som vægge og lofter eller døre, vinduer og karme, du skal male, gælder det for samme - et godt forarbejde.
- Start derfor altid med en grundig rengøring med grundrens. Når du er i gang med rengøring, kan du samtidig også tjekke for ridser, små skader, huller eller hakker i træet. Du kan bruge en træspartelmasse til reparationen, som efterfølgende slibes ned, så overfladen bliver flot jævn og glat.
- Det er dertil også vigtigt at slibe overfladen for at fjerne gammel afskallende maling, eller til at fjerne fiberstøv fra nyt træ. En overflade, der er slebet ned, sikrer også malingen at hæfte bedre. Husk altid at slibe i retningen med træets årer, og afslut med en grundig rengøring, så slibestøvet fjernes inden malerarbejdet på begyndes.
Når du skal male med træmaling
- Til træmaling af indendørs træværk skal du starte med at male kanter, hjørner og de små detaljer som udfræsninger i træværket med en pensel. Det er ofte på paneler, lister, vinduer og døre. Påfør malingen med penselstrøg langs træets længe for et flot resultat.
- Er det større overflader, som vægge og lofter, du skal male, kan du med fordel også gøre brug af en malerrulle. Skal du både male træloft og trævægge, skal du starte dit malerarbejde med loftet og slutte med væggene.
- Til lofter og vægge anbefaler vi, at du bruger en teleskopstang, der monteres på skaftet på malerrullen. Med en teleskopstang kan du lave lange strøg med træmalingen. Det gør det ikke kun lettere, men gør også malerarbejdet hurtigere.
Valg af glans i træmaling
Er det listerne eller panelerne, du skal male, er det en god idé at vælge en højglans maling. Du kan få en højglans overflade med glans 20, 50 og 90, der alle giver panelerne og listerne en flot, blank overflade, som samtidig også giver en glat overflade, der gør rengøringen lettere. Det samme gælder for træmaling til vinduer, døre og karme.
Valg af farve til træmaling
Hvid er og bliver den mest traditionelle farve, når det gælder træmaling. Men hvid er ikke bare hvid. Der findes mange forskellige nuancer af hvid, som hver især har indflydelse på det færdige resultat.
Er det hvid maling på dit indendørs træværk, der trænger til at blive frisket op, er det derfor vigtigt at tage højde for den helt særlige, hvide farve - RAL 9010. Denne farve er nemlig en traditionel farve, som anvendes af de fleste danske producenter af vinduer og døre. Så ønsker du at ramme den oprindelige farve, er det altså en RAL 9010, du skal anvende til dit malerarbejde.
Skulle du være i tvivl om, hvilken farve du skal bruge til dit træ indendørs, kan du altid gøre brug af vores farvekort eller online farvevælger. Det giver dig god inspiration til valg af farve. Du kan også altid starte ud med at prøve forskellige farver af med farveprøver.
Om det er en klassisk, hvid farve, en anden hvid nuance eller en helt anden farve, toner vi lige netop den farve, du ønsker til din træmaling.