Tjek dit udendørs træværk
Vind, vejr og fugt er hård kost for dit udendørs træværk – og når forfaldet først sætter ind, er skaden allerede sket. Derfor er det vigtigt, at du jævnligt ser dine vinduer, døre og terrassebrædder efter i sømmene, så du kan holde dit træværk i topform.
Forestil dig, at du tog tøjet af, gik ud i din have og blev stående dér i mindst et år, døgnet rundt og i al slags vejr. Uden et lag stof til at skærme din krop mod elementernes rasen ville din hud hurtigt blive hårdt medtaget af sol, frost, blæst og regn. Nogenlunde sådan er det også med dit udendørs træværk – hvis dit træ er nøgent, er det sårbart over for udefrakommende påvirkning.
Af samme årsag skal du løbende sørge for at vedligeholde dit udendørs træværk. Du kan sagtens selv tjekke, om dine vinduer, døre, terrassebrædder, træhegn eller plankeværk er slidte og trænger til træbeskyttelse.
Se hvordan i videoen nedenfor.
Sådan tjekker du hurtigt og nemt dit udendørs træværk – skridt for skridt:
- Start med at tjekke, om træet ser mat og tørt ud. Tørhed kan blandt andet ses som begyndende revner eller sprækker i træets overflade.
- Dernæst skal du undersøge, om malingen på dit træværk skaller af. Det kan du gøre ved at tage et stykke kraftigt klæbende malertape, sætte det på træet og rive det af igen – sidder der maling eller løse træfibre på tapen? Hvis ja, så trænger træværket til en frisk omgang træbeskyttelse.
- Hvis du ikke har malertape ved hånden, så kan du også tjekke, om malingen skaller af ved at tage en malingskraber og skrabe forsigtigt i overfladen – kan du skrabe malingen løs, er det tid til at finde træbeskyttelsen frem. Husk, at løs maling og træfibre skal skrabes helt af, inden du maler igen.
- Tjek, om der revner eller tegn på fugt i træet såsom begyndende råd. Du kan for eksempel prøve at stikke i træet med en skruetrækker eller en syl. Skruetrækkeren må ikke kunne gå mere end 1-3 mm ind i træet – kan den komme længere ind, og er træet blødt og smuldrende, er det tegn på råd – og i så fald skal de rådne dele udskiftes.
- Er der skjolder på træoverfladen med lyse eller sorte aftegninger? Det er et tegn på svampeangreb. Hvis træværket er så hårdt angrebet af svamp, at det bliver for svært at komme til livs, skal de angrebne dele udskiftes.
Gennemgå dit træværk to gange om året og gerne i en periode, hvor det har været tørvejr. Det lyder besværligt, men det er givet godt ud i sidste ende. På den måde kan du nemlig nøjes med at pletreparere og male enkelte udsatte dele af dit træværk.
Hvilket træværk skal jeg tjekke?
Som udgangspunkt skal du gå alt dit udendørs træværk grundigt efter. Alt afhængigt af hus og grund kan det imidlertid dreje sig om ganske meget træ, som skal tjekkes. Derfor er det en god idé at lave en tjekliste over de bygningsdele, du skal undersøge, så du ikke overser begyndende råd eller slid, som bør tages i opløbet. Din liste kan f.eks. se sådan ud:
- Vinduer og døre
- Terrassebrædder
- Hegn og plankeværk
- Facadebeklædninger og udhæng
- Bindingsværk
- Vindskeder og sternbrædder
- Kviste
- Udestue
- Alle småbygninger, udhuse, carporte
Hvorfor skal jeg tjekke mit træværk?
Tilværelsen er hård for dit udendørs træværk, der skiftevis bliver udsat for regn, frost og solens udtørrende stråler. Bliver dit træværk slidt og overfladen porøs, er der større risiko for, at det slår revner – og så er vejen banet for fugt og mikroorganismer, der kan føre til råd, svamp, insektangreb og lignende problemer.
Lader du dit træværk forfalde, kan du desuden risikere, at eventuelle bagvedliggende trækonstruktioner også bliver beskadiget.
Vær særligt opmærksom på fugtniveauet i dit træværk. I tørre perioder bør fugtprocenten ikke overstige 18 % – tjek selv efter med en fugtmåler.
God arbejdslyst!
Andre læste også
Sådan behandler du ubehandlet træ
Vi guider dig her igennem den grundige beskyttelse af dit ubehandlede, udendørs træværk.
Sådan maler du dit udendørs træværk
Vi guider dig her igennem et veludført stykke malerarbejde – trin for trin.
Sådan giver du dit træværk ren kærlighed
Dit udendørstræ fortjener ren kærlighed fra dig.